Allmänna frågor

Vanliga frågor om badtunnor FAQ

Vi har ett brett utbud av badtunnor. Det finns möjlighet till att välja en lämplig modell, form och storlek. Det finns varianter både för personer som gillar praktiska föremål – Glasfiber badtunnor. De som föredrar naturliga och ECO-produkter gran badtunnor. Därför kan du slutföra ditt anpassade köp av en badtunna genom att välja tillbehör. För det andra, Fispars tänker noga över glasfiber badtunnor. Badtunnan har en perfekt ergonomisk form och attraktiv design. Våra ledande experter har utvecklat dem genom åren. Alla idéer och klientanmärkningar har tagits i beaktande. För det tredje testas och kontrolleras varje badtunna modell innan den skickas till kunden. Allt detta gör det möjligt för oss att undvika förvirring och vara säker på att vår produkt har hög kvalitet. För det fjärde köper du från Fispars, köper du produkterna direkt från en av Europas största badtunna tillverkare. Den genomsnittliga månadsförsäljningen är cirka 150. Fispars Oy är tillförlitlig, bättre priser, möjlighet till special erbjudanden samt vi organiserar transporten hem till dig. Vi levererar alla våra badtunnor genom välkända transportbolag för att du ska få den kvalitet på transporten du har betalat för. Sist men inte minst, varje förfrågan behandlas på en individuell och personlig bas. Professionell kundsupport och supportteam kan helt tillfredsställa även våra mest krävande kunder. Vi hjälper dig att hitta den perfekta produkten för dig och ditt landställe eller på gården.

Hälsofördelarna hos badtunnan bestäms av träslaget från vilken den är gjord av. Varje trä har sina egna goda effekter på människokroppen. Och det här är ganska svårt att markera något som bättre eller sämre än de andra. Kort sagt kan vi säga följande:
• Gran är en av de traditionella trätyperna för bastur och badtunnor. Tillsammans med unika fysiska parametrar har den också många medicinska egenskaper. Med gran badtunnan kombinerar du komfort och hälsa tillsammans! Det förbättrar ämnesomsättningen, renar kroppen, återställer energi och förbättrar humöret.
• Värmebehandlat trä eller Thermowood trä är också känt för sin miljövänlighet, hög slitstyrka och hållbarhet. Thermowood badtunnan är fri från alla slags ruttningar eller mögel som bildas på den. Den största fördelen med Thermowood är dess förmåga att behålla från eventuell deformation på grund av temperaturförändringar och fukt. Gran badtunnan är slitstark, lite hartsartad och på grund av mindre uttorkning behåller badtunnan konstant form och storlek.
• Lärkträ kommer att förbättra ditt humör och höja din kropps totala ton. Astmatikerna kommer också att vara väldigt nöjda med vattenbehandlingar i en lärk badtunna eftersom det förbättrar signifikant tillståndet i deras andningsorgan. Detta bidrar till normalisering av tryck och övergripande avslappning i kroppen.

Båda varianterna har fördelar och nackdelar:
• En intern kamin har ofta mer karisma och mer atmosfär när du sitter nära elden. Och på toppen av allt annat är en intern kamin billigare.
• En extern kamin har dock mer praktiska fördelar när du behöver rengöra badtunnan eller ta bort askan. Och naturligtvis, mer utrymme för människor. När det gäller uppvärmningstid: toppmodeller av externa kaminer värmer upp vattnet snabbare än en intern kamin.

Genom att ta i beaktande en normal persons ställning:

An Intern kamin: 1,6 m badtunna för 3-4 personer, 1,8 m badtunna för 5-6 personer, 2,0 m badtunna för 6-8 personer, 2,2 m badtunna för 7-9 personer, 2,4 m badtunna för 8-10 personer.

An Extern kamin: 1,6 m badtunna för 5-6 personer, 1,8 m badtunna för 7-8 personer, 2,0 m badtunna för 8-10 personer, 2,2 m badtunna för 9-11 personer, 2,4 m badtunna för 10-12 personer.

Det beror på hur ofta du tänker använda badtunnan. Om du inte använder renande produkter, rekommenderar vi att tömma badtunnan efter varje gång som du använt badtunnan. Om du använder badtunnan ofta, är det bättre att koppla till ett bra sand filter till din badtunna. Filtret tar bort substanser och fett. Du kan använda kemiska medel, som används för att städa badtunnor mot alger och bakterier. Doseringen av de kemiska medel ska användas i enlighet med riktlinjerna som tillverkaren anger.

Rostfritt stål är mera hållbar är aluminium. Om du överhettar en kamin utan vatten, men märker det i tid, får du en chans att spara bara en rostfritt stål kamin. Om allt övrigt är det samma, så kommer rostfritt stål kaminer att brytas ned senare än aluminium. Vår aluminium kaminer målas och ser mer attraktiva ut jämfört med rostfria kaminer. Den andra viktiga fördelen med aluminium kaminer är snabbare uppvärmning av vatten. Det är värt notera, värmehastigheten beror på vattenvolymen och egenskaper som bränsle, omgivande temperatur etc. Alla våra kaminer värmer upp din badtunna inom 2 timmar i genomsnitt.

En extern värmare har en speciell konstruktion, varför vatten uppvärmningen är snabbare. Kaminen kan enkelt anslutas till badtunnan med 2 gummislangar och klämmor. När du fyller badtunnan, kommer kaminen att fyllas automatiskt. Kaminen har en dubbelvägg så att vattnet omger eldstaden helt. Som ett resultat kommer det att värma upp vattnet över en stor yta. Varmvatten kommer att stiga och återvända till badtunnan via den övre anslutningen. Via den nedre anslutningen flyter kallt vatten på sin tur in i kaminen.

Vi rekommenderar inte att du lämnar badtunnan fylld under långvariga frostperioder. Om badtunnan inte används under vintern, dränera vattnet ur badtunnan och kaminen. Lämna alltid dräneringsventilen öppen. Låt inte vattnet frysa i en badtunna, eftersom fruset vatten kommer att skada glasfiber badtunnan och kaminen. Därför, under vintertider rekommenderar vi följande:

Uppvärmningstiden av en badtunna beror på volymen av vatten som ska värmas upp och kapaciteten på kaminen. Våra badtunnor har volymer från 700 liter till 3 600 liter, och våra kaminer har minimum kapacitet på 24-35 kW! Detta resulterar i en uppvärmningstid på 1-3 timmar bara till en bekväm kroppstemperatur.

Värmebehandlat trä även kallat för Thermowood är ett trä som har modifierats av ånga och hög värmebehandling (> 180 °C). Tack vare denna process minimeras och avskaffas största delen av träets negativitet. Denna process gör de fysikaliska egenskaperna hos virke bättre, förbättrar hållbarhet och ger en utmärkt färg. Vi använder en högkvalitativ Thermowood från gran till våra badtunnor. Thermowood badtunnan är slitstark, lite hartsartat och på grund av mindre uttorkning behåller konsistensen, form och storlek. Detta trä är motståndskraftigt motmögel, bakteria och insekter.

I princip behöver Thermowood inte ytterligare underhåll men kommer snart att få en grå färg. Om du vill behålla den ursprungliga mörka färgen, föreslår vi att du använderspeciell tjärolja. Vi rekommenderar också att trä inte torkas ut. Tips! Håll 10-15 cm vatten i din badtunna och täck badtunnan med ett bra lock under varm sommartid. Byt ut vattnet minst en gång i veckan.

“Bubbelsystem” är bubblor i bubbelbadet, vilket ger dig en avkopplande känsla och behagligt ljud. “Hydromassagesystem” är ett kraftigt vatten&luftflöde som används som en bra ryggmassage. Vi rekommenderar att du använder dem tillsammans för att stärka SPA-effekten.

Salt har en liten effekt på luftbubbelsystemet och LED-belysningen. Endast munstycken på LED-lamporna är i kontakt med vatten; saltvatten påverkar deras yta och kan förstöra deras utseende. Resten av komponenterna i luftmassagesystemet och LED-belysningen kan inte skadas av saltvattnet.

Saltvatten ska inte användas med hydromassagesystem, filter och elvärmare. Högsta tillåtna koncentration av salt i vattnet är 250 mg / l (ppm). Det finns vattenreningssystem för elektrolys som använder salt för vattenrening. Koncentrationen av salt i vatten under rengöringen överstiger vanligtvis inte – 250 mg / l, vilket innebär att du kan använda systemet i en badtunna med hydromassagesystem, filter och elektrisk värmare.

Om du ändå vill använda saltvatten tillsammans med elektrisk värmare kan vi erbjuda dig elektrisk värmare med titanlegerade värmeelement specialanpassade för saltvatten. I detta fall kan tillåten salthalt i badvattnet vara upp till 35 000 mg / l (ppm).

Vanliga frågor om bastutunnor FAQ

En bastutunna är ett billigt och vackert alternativ till att bygga en bastu i trädgården.Bastutunnan har en form av ett fat. En sådan form väljs medvetet, eftersom värme cirkulerar ner på böjda väggar istället för att samlas vid taket i en bastutunna och därmed jämnt fördela värme över hela bastuområdet. När det gäller uppvärmningshastigheten är den mycket högre i en bastutunna och överskrider märkbart standard rektangulära konstruktioner. Det tar inte mer än 30 – 40 minuter för luften i ett ångbad att värmas upp till bekväma temperaturer i en finsk bastu (+90 C). Beroende på modell kan en bastutunna bekvämt rymma från 2 till 6 personer. En standardbastun är från 2 till 2,2 m hög.

 • Det grundläggande konceptet för en bastutunna är dess enkla montering och mobilitet. Bastutunnan kräver inte experthjälp för att sätta upp den när den har levererats.. En bastutunna kan levereras antingen helt monterad eller som ett Gör det själv paket. För att jämföra med vanliga bastun tar det bara från en upp till ett par dagar att montera en bastutunna.
 • Bastutunnor förbrukar inte mycket el eller ved, deras bränsleförbrukning är 20% mindre än i vanliga bastun.
 • Bastutunnor är ganska lätta vilket gör att de kan konstrueras på hårda och plana ytor.
 • Bastutunnan är tillverkad av miljövänligt trä. Vi använder kvalitets- och speciellt utvalda material som är förnybara och säkra.

Bastutunnan kan levereras till både helt monterad eller som ett platt paket, med detaljerade monteringsanvisningar och ritningar bifogade. Den är packad på en pall. Två personer kan enkelt montera bastutunnan inom 1-2 dagar. Detta alternativ väljs vanligtvis av kunder som inte vill betala för mycket för transporten eftersom leveransen för ett platt paket är mycket billigare på grund av dess storlek. En monterad bastutunna kan användas samma dag som den levererats.

Vi producerar våra bastutunnor av gran då det är ett hållbart virke och enkelt att underhålla.

Vill man ha det ännu mer hållbart kan man välja Värmebehandlat trä, även det är gran som har naturligt blivit mer resistent mot väderförhållanden tack vare en upphettningsprocess som trät genomgår.

Tack vare sin hållbarhet, flexibilitet och naturliga skönhet är gran ett utmärkt val. Granvirke kännetecknas av sina höga estetiska egenskaper: en behaglig vit färg och enkel behandling. Bastutunnor gjorda av obehandlad gran är billigare, men kom ihåg att sådana bastutunnor kräver mer underhåll och de behöver regelbunden rengöring. Vi rekommenderar värmebehandlad gran även kallad Thermowood för att undvika en hel del obehagliga men naturliga timmerförändringar, såsom hartsutvinning, rotting och sprickbildning. Värmebehandlad gran får en något mörkare färgnyans. Det blir sammtidigt mer motståndskraftigt mot yttre påfrestningar. Behandligen ger träet en mycket högre dimensionsstabilitet.

Både elektriska bastuaggregat och vedeldade kaminer kan ge ångrum med temperaturer runt ca 70-100 ° C. När du väljer en värmare är det nödvändigt att ta hänsyn till dess tekniska egenskaper, ångrumskapacitet samt att iaktta säkra avstånd. Båda värmarna fungerar på samma sätt: de värmer stenar, som värmer en bastu. Naturligtvis använder dessa värmare olika energikällor.

Den största fördelen med att installera en vedeldad bastu är att du inte behöver en elektriker för att utföra de ledningar som krävs för dess drift, eftersom det är i fallet med en elektrisk bastu. Dessutom skapar lukten av brinnande trä traditionell atmosfär i ångbadet. Den största nackdelen med vedeldad bastu är att det är mycket svårare att reglera temperaturen i bastun, och att värma bastun till 90 ° C tar mer tid än i fallet med den elektriska värmaren. Baltresto onlinebutik erbjuder Harvia-värmare som är märkta med CE, vilket är obligatoriskt i alla länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Tyskland har sina nationella krav (BImSchV), och det finns därför en speciell uppsättning för vedvärmare för att uppfylla denna märkning. Således kan du vara säker på att du väljer produkter av hög kvalitet.

Elektriska bastuaggregat är det bästa alternativet för dig som vill ha en renare bastunmiljö än en vedeldad kamin kan ge. Dessutom väljs elektriska bastuaggregat av invånare i storstäder, där ved är dyrt. Det är mycket lättare att hantera temperaturen i en elektrisk bastu, eftersom du kan sänka den vid behov. Slutligen är elvärmaren enklare att underhålla.

De främsta orsakerna till mögelbildning:

 1. Felaktig använding av/avstängd ventilation. Låt alltid ventilationshålen stå öppna! Vi rekommenderar att regelbundet kontrollera renheten och skicket hos ventilationen.
 2. Överdrivet fuktig luft: Exempelvis återkommande regn eller att bastun är belägen i närheten av en vattenreservoar. Antiseptisk impregnering hjälper till att skydda bastutunnan från mögel och röta och håller den i snyggt skick. Vi rekommenderar att ytan behandlas med skyddande impregnering minst en gång om året.

Läs mer i vår blogg om vilka orsaker det finns till mögelbildning och hur man löser problemet

 • När bastutunnan är placerad på sin plats i din trädgård ska du behandla lederna mellan bastuväggar och profiler med silikon.
 • Det är viktigt att reglera bågarna i tid, eftersom otydlig reglering kan leda till dörrhuggning eller skada på bastuprofiler.
 • Behandla den yttre ytan av bastun med träoljor eller impregnera den med antiseptiska trämedel minst en gång på två år.
 • För att skydda träplankans ändar från att spricka och skydda din bastutunna från svamp, mögel eller insekter, behandla hela den inre ytan med speciellt anpassad olja minst en gång om året.

Det finns inga rätt eller fel temperaturer i bastun, eftersom varje person har olika temperaturkänslighet, men det är nödvändigt att ta hänsyn till deras ålder och hälsotillstånd.Många föredrar att ha en tempratur mellan ca 70-80 grader. I genomsnitt är temperaturen i en finsk standardbastu cirka 90 grader Celsius.

Grund uppsättning inkluderar:

 • Bastutunna i gran eller värmebehandlad gran
 • Bastulavar på insidan av högkvalitativ al
 • Brun härdad glasdörr
 • Shingl Tak
 • Vedeldad kamin (med skorsten) eller elektriskt bastuaggregat
 • Bastustenar – 20 kg (inkluderade med valfri värmare)
 • Rostfria ringar som omsluter bastutunnan

Denna symbol betyder diameter. Standardbastunbastun har en diameter på 2m som tillval kan man välja upp till 2,2 m.

Om bastun är större än 15 kvadratmeter så krävs bygglov, alla våra bastutunnor är mindre än 15 kvadratmeter. En friliggande bastubyggnad räknas som mindre komplementbyggnad, så kallad friggebod. Byggnaden ska ligga inom en radie av max 25 meter från bostadshuset annars krävs bygglov. För vedeldad bastu krävs anmälan för installation av eldstad.

För mer information om bygglov, vänligen vänd er till bygglovsnämnden i er kommun.

En bastutunna har relativt låg vikg och den kan placeras ut på en hård och plan yta.

Vi fokuserar på kundnöjdhet i högsta grad, vi erbjuder därför en fabriksgaranti på 2 år på alla våra produkter.

Vår kundsupport finns alltid där för våra kunder både innan, under och efter ett köp. Vi äger hela kedjan i processen vilket möjliggör att vi kan ha våra låga priser utan att kompromissa om kvalitén. Vi är ett miljömedvetet företag som arbetar med att ha de bästa hållbara materialvalen.