Orsaker till mögelbildning på bastutunnan
pic Orsaker till mögelbildning i bastutunnor-4

Orsaker till mögelbildning på bastutunnan

Trä ett naturmaterial som inte bara är miljövänligt och estetiskt tilltalande utan även har goda hygroskopiska egenskaper. Trä absorberar snabbt fukt och bildar en mycket gynnsam livsmiljö för svampar, mögel, mikroorganismer och insekter.

Orsakerna till detta kan vara följande:

pic Orsaker till mögelbildning i bastutunnor-1

1. Bioaktiv yttre miljö

Den främsta orsaken till mögelbildning är miljöer med hög luftfuktighet. Återkommande regn eller att bastun är belägen i närheten av en vattenreservoar är till exempel sådant som inverkar gynnsamt på aktiv mögelbildning. Man anser att det är hög risk för mögeltillväxt vid en fuktighet på 70-80%. Mögelsvampar finns överallt: i luft, jord och till och med vatten. Att det uppkommer mögel på oskyddade material är alltså oundvikligt under sådana här förhållanden.

Lösning

Antiseptisk impregnering hjälper till att skydda bastutunnan från mögel och röta och håller den i snyggt skick. Detta är unika produkter som inte bildar någon hinna på träytan, dvs de hindrar inte träet från att andas.

För att förlänga träets livslängd rekommenderas att du behandlar ytan med skyddande impregnering minst en gång om året. Du bör välja en impregnering där det anges att den ska användas under omständigheter som när bastutunnan installeras (motsvarande temperatur och fuktighet).

pic Orsaker till mögelbildning i bastutunnor-2

2. Markfukt

Mögeltillväxt i bastutunnans nedre del uppträder främst vid installationsfel. Bastutunnans vikt kan variera från 500 kg (för modellen på 1,6 meter) upp till ca 1500 kg (för modellen på 5 meter), då kunden inte alltid placerar bastutunnan på ett plant underlag. Mögel uppstår ofta på träprodukter som ständigt kommer i kontakt med jord. Ifall man under en längre tid inte har torkat bort smuts från ytan (särskilt i varmt och fuktigt väder) får mögelsporerna möjligheten att sätta sig fast och snabbt växa på ytan.

Lösning:

Överdrivet fuktig mark är en utmärkt plats för mossa och mögeltillväxt. Om du har mycket mossa i din trädgård rekommenderar vi starkt att du installerar din bastutunna på ett plan yta med ett underlag av grus eller betong, men innan det bör du ta bort det övre markskiktet (minst 10 cm).

pic Orsaker till mögelbildning i bastutunnor-3

3. Tunnan används sällan och är felaktigt underhållen

Bastutunnan är maximalt utformad för att det inte ska uppstå mikroorganismer: torr luft inne i ångrummet, höga temperaturer, inga hörn. Dock kan långa perioder av inaktivitet och dålig luftcirkulation, skugga, brist på ultraviolett ljud, använding av vatten i bastutunnan och brist på regelbunden ventilation utgöra faktorer som orsakar mögeltillväxt.

Lösning:

  • Kontrollera regelbundet renheten och skicket hos ventilationen (låt ventilationshålen stå öppna)
  • Se till att bastutunnan ventileras helt efter att den använts. Det är nödvändigt att låta dörrar och fönster stå öppna. Ventilationen behövs under hela året.
  • Lämna inte kvar blöta handdukar, tvättlappar eller andra blöta saker i din bastutunna.
  • Det är idealiskt att släppa in solljus, åtminstone genom små fönster.
  • Rengör bastutunnan noggrant och med jämna mellanrum. Det finns särskilda rengöringsmedel för bastur. Exempelvis det finska rengöringsmedlet Harvia Sauna, Tolu, med flera. Dessa appliceras med en svamp och sköljs av med varmt vatten. Det räcker inte att enbart skölja med vanligt vatten.

Att använda sig av billiga material och sämre konstruktion leder till ytterligare kostnader då sådana bastutunnor ofta blir täckta av svamp.

Det enklaste och säkraste sättet är att köpa en utomhusbastu som försetts med garanti från tillverkaren.

Vi är övertygande när det gäller kvaliteten på våra produkter och erbjuder 2 års garanti på utomhusbastur och samtliga komponenter. Vårt mål är utsökt kvalitet till överkomligt pris!

Dela det här inlägget