Hur sköter man sin vedeldade badtunna säkert under vintern?

pic badtunna vinter 3

Hur sköter man sin vedeldade badtunna säkert under vintern?

Vedeldade badtunnor har verkligen blivit omåttligt populära under vintertid, och våra kunder frågar ofta hur man ska använda en vedeldad badtunna på rätt sätt när det är minusgrader ute.

Tips 1. Häll ut vatten efter att du använt badtunnan.

Isbildning kan i själva verket leda till allvarliga skador på din badtunna som är helt tillverkad i trä. Vattnets utvidgning när det fryser (5% och mer) resulterar i permanenta skador på en vedeldad badtunna i trä: sprickor, ojämna dimensioner och formförändringar i den vedeldade badtunnan i trä. Det är ett faktum att luftfuktigheten är högre på vintern än på sommaren, vilket gör att träet blir fuktigt till och med när det inte finns något vatten i badtunnan.

pic badtunna vinter

Badtunnor av glasfiber kan däremot enkelt anpassa sig till minusgrader (upp till -20 C). Men huvudregeln är densamma, nämligen att du ska hälla ut vattnet omedelbart efter att du använt den vedeldade badtunnan. Efter att ha använt en glasfiber-badtunna måste du dessutom låta jacuzzi-systemet stå tomt ett tag för att rören ska bli helt och hållet tömda på vatten.

Utsläppsventiler ska lämnas öppna under vintern. Om en modell är utrustad med gummipropp ska denna tas bort helt. Vi behov, ta bort bort eventuellt kvarvarande vatten även från värmaren. Glöm inte att vatten som stänkts kring den vedeldade badtunnan fryser, och det finns risk att man halkar.

Tips 2. Använd ett värmande lock.

Ett värmeisolerat lock är det vanligaste tillbehöret till en vedeldad badtunna speciellt under vintern.

  • Det isolerade locket skyddar den vedeldade badtunnan från att smutsas ner, och att få löv och snö på sig;
  • Det förhindrar värmeförluster när det är nödvändigt att ”hålla uppe värmen” och under uppvärmning (vatten blir snabbare varmt, och därmed blir energikostnaden mindre);
  • Det är enkelt att hålla rent, ta av och lägga på. Det blir inte deformerat till skillnad från ett i trä;
  • Det skyddar glasfiber från missfärgning och eventuell färgförlust;
  • Ett lock innebär säkerhet, vilket är mycket viktigt för barnfamiljer.

Vi råder dig att innan vintern noggrant kontrollera locket till din vedeldade badtunna och se att det är helt. Om inte, laga eller byt ut det.

pic badtunna snö

Tips 3. Spara inte på värmeisoleringen för din vedeldade badtunna.

bild badtunna vinter 2

Värmeisolering av polyuretan i en vedeldad badtunna är utan tvekan användbart för den som  ofta badar i badtunnan under vintern. Den låga värmeledningsförmågan i polyuretan gör det möjligt att hålla vattnet varmt i den vedeldade badtunnan och skapar pålitligt skydd mot kalluft. Du kan då använda badtunnan även när den står täkt i snö. Vad som är särskilt viktigt är att polyuretan är ett brandsäkert material eftersom det innehåller ett flamsäkert material som gör att värmaren självsläcker och slutar brinna även om materialet befinner sig i eld.

Värmeisoleringen av polyuretan utförs genom att belägga en tunna med ett värmeisolerande lager. Då det sätter sig fast vid ytan på den vedeldade badtunnan ökar polyuretanskummets  volym och blir mycket större. När det utvidgas tränger polyuretanet in till och med i små sprickor och skapar en hård och praktiskt taget hermetisk beläggning. Värmeisolering av polyuretan på en vedeldad badtunna minskar alltså servicekostnader och ökar energieffektivitet.

Tips 4. Använd flänsproppar

Flänsproppar för värmare är nödvändiga när man förvarar en зшс flanc-covervedeldad badtunna under vintern, om du till exempel lämnar kvar vatten i den vedeldade badtunnan över natten. Dessa proppar är avsedda att stänga av vattenslingan genom vilken vattnet cirkulerar mellan värmaren och den vedeldade badtunnan. Flänsproppar är hållbara och underlättar betydligt till att dra ner på den omgivande värmeväxlingen, och grundkostnaden för själva produkten är ganska rimlig.

Tips 5. Kontrollera vattentemperaturen.

Elektrisk värmare 2kW är en kompakt värmare som är utrustad med ett inbyggt termostat-element, som håller vattentemperaturen i den vedeldade badtunnan på en konstant nivå även på vintern. Det innebär att Elektrisk värmare 2kW värmer upp vattnet till en bestämd temperatur och stängs av automatiskt, sedan startar den igen när temperaturen sjunker. Elektrisk värmare 2kW installeras utanpå den vedeldade badtunnan och är liten och kompakt. Så om du behöver hålla vattnet varmt i vinter kan Elektrisk värmare 2kW fungera som en vanlig vedeldad kamin, men den är enklare och mer bekväm att använda. För att optimera servicekostnaderna råder vi dig att först värma vattnet med en vedeldad kamin.

Du kan alltså underhålla din vedeldade badtunna när du har igång den, och glädjas av den året runt om du förbereder den på rätt sätt. Unna er magiska kvällar i en varm vedeldad badtunna medan ni njuter av vinterlandskapet och den fallande snön!

Dela det här inlägget