fbpx

Badtunnor i trä

bild Påsk-erbjudande-10%-rabatt-på-bastutunnor-och-badtunnor
Beskrivning för badtunnor i trä

För den som söker efter något äkta som skänker harmoni och lugn i vardagen är en badtunna i trä det rätta valet. Badtunnorna i trä är traditionella och miljövänliga de tillverkas för hand av nogrant utvalda naturmaterial i vår egen fabrik. Ni kan välja mellan gran, värmebehandlad gran eller sibirisk lärk. Skillnaderna samt underhållet för de olika träslagen kommer vi att förklara mer utförligt.

Trä är ett äkta naturmaterial som kräver mer underhåll jämfört med badtunnor i glasfiber. Fördelarna med ett rent naturmaterial är just det traditionella utseendet och att produktionen av dessa är helt och hållet miljövänlig.

När du får hem din ny tillverkade badtunna med den ljuva doften av trä är det viktigt att tänka på att trä sväller och absorberar fukt, när de sväller så utökas det och när den torkar så drar det ihop sig.

De första gångerna som badtunnan kommer fyllas med vatten kommer den att läcka, detta är helt normalt och processen är helt naturlig för materialet. Små luckor i strukturen kommer att svällas och så småningen kommer läckaget att upphöra. Värmebehandlat trä både sväller och krymper men marginalen för det är mycket mindre.

Värmebehandlig av trä har gjorts i århundraden och är en helt naturlig process som trät genomgår när man värmer upp det till höga tempraturer. Resultatet blir ett trä som är mer rötbeständigt än obehandlad gran men det innebär även att det förlorar styrka, böjhållfasthet och sin slagtålighet då det blir sprödare.

Själva värmebehandligen går till att trät värms upp till omkring 200 grader i en syrefri ugn under många timmar. Alla träslag kan värmebehandlas, vi använder oss utav gran. Efter att trät har genomgått värmebehandligen får det naturligt en något mörkare färg. Fuktkvoten minskar kraftigt och även innehållet av kåda. Rötbeständigheten och dimensionsstabiliteten ökar medan vikten minskar.

Våra Premium badtunnor i trä som är tillverkade av lärk har liknande egenskaper som värmebehandlad gran. Sibirisk lärkträ ruttnar inte, det är mycket motståndskraftigt men även det här valet behöver en omtänksam skötsel.

Det är en urgammal tradition att olja in obehandlat trä i Norden. Vi har länge känt till fördelarna med att olja in trä för att det ska hålla längre. Vi använder oss utav två olika träslag, gran eller lärk. Fördelarna med dessa är att de är tillgängliga och lätta att arbeta med. Gran är ett billigare träslag som har sina nackdelar då det är ett mjukt träslag, det vill säga ganska poröst med en lägre halt av kåda och hartser. Sibirisk lärk är ett mer tåligt alternatigt pågrund av sin täta struktur och höga halt av kåda och harts.

Tänk på att oljningen av det obehandlade trät behöver upprepas efter ett tag. Klimatet i norden med våra fyra årstider är hårt, det består av mycket regn, fukt, frost och kyla vilket medför att det tillkommer sprickor i naturliga material som trä. Även färgen förändras till en mer grå nyans efter ett tag.

Själva oljningen av trät är bara en ytbehandlig, se alltid till att behandla trätunnan på utsidan så att de håller sig fin, gör även alltid rent den med miljövänlig såpa och vatten på insidan. Den behöver vårdas omsorgsfullt.

Och det är faktiskt skillnad mellan olja och olja. En viktig egenskap är inträngningsförmågan. Den beror på partikelstorleken eller molekyllängden. Små molekyler fyller i de minsta porerna och stora molekyler de större.

I vår webbshop finner ni Tjärolja>>, Tjärolja tränger djupt ner i träet och förhindrar att det torkar ut och spricker. Metoden att använda tjära för att ge skydd åt trädetaljer har använts sedan urminnes tider.

Linoljan är den vanligaste oljan och ett utmärkt val vid oljning av trä. Men den finns i olika former. Rå linolja är en klassiker, den består av små partiklar som ger bra penetration. Nackdelarna är att den torkar dåligt och har dålig väderbeständighet.

Kokt linolja består av hälften balsamterpentin, den fyller inte de minsta porerna men klarar sig å andra sidan bättre utomhus.

Standolja, som är vidarekokt linolja, är ännu bättre som ytskydd, men tränger in sämre än kokt linolja.

Rena oljor är mycket trögflytande. Lägger vi den rena oljan på träet har den svårt att fylla i de minsta porerna även om molekyllängden är kort. Vi behöver något slags transportmedel, till exempel lacknafta eller vatten.

Träet kan inte heller suga upp obegränsat med olja. När porerna är fyllda hamnar överskottet på ytan och måste torkas bort. Annars får man gråsvarta fläckar.

Det har visat sig att oljning med 30—40 procent olja ger det bästa resultatet.

De flesta vet att olja och vatten separerar sig om man blandar dem. Därför fanns det länge bara oljor som var lösta i lacknafta eller liknande lösningsmedel. Leverantörer av oljor har arbetat mycket med att lösa det här problemet.

Lösningen kom i form av oljeemulsion, vilket innebär att mikroskopiskt små oljedroppar fördelats och stabiliserats i vatten. Denna typ av träolja ser annorlunda ut och torkar på ett annat sätt. Men resultatet blir det samma. Efter att vattnet har avdunstat har oljorna tid på sig för att fylla i porerna innan de torkar.

Hos oss kan du välja mellan en monterad badtunna eller köpa den som en byggsats som du sedan sätter ihop hemma själv.

Vi är säkra på att vi levererar produkter av högsta kvalité ger er därför två års fabriksgaranti.

Garantin gäller med förutsättningarna att badtunnan i trä har hanterats varsamt, sköts om enligt anvisningar samt att man har en förståelse för den naturliga processen av materialet trä.

Du har just lagt den här produkten i varukorgen: