Vilka fördelar finns det med att gå i bastu?

pic Outdoor Sauna and sauna advantages

Vilka fördelar finns det med att gå i bastu?

Bastu är fortfarande extremt populär i den moderna världen

Har du någonsin undrat över alla fördelar som bastu terapi kan ge dig och dina familjemedlemmar? Denna typ av värme- och vattenterapi är förmodligen en av de bästa som mänskligheten uppfunnit.

I avlägset förflutna tider brukade våra förfäder regelbundet besöka bastun för att nå renhet och förbättra hälsan, göra bastu ritualer i tystnad, undvika att göra något ljud, äta eller dricka i bastun … om de var japanska. Bastu ritualer blev till verkliga festliga tillfällen. Eftersom människor inte bara tvättade, men också socialiserade, målade, läste dikter och åt i bastun, om de var romare. Oavsett om de var georgier, tog bastu ritualerna sig an lite annorlunda.

Men de gick också till bastun med sina gäster och vänner och firade dessa tillfällen med högljudda fester, som kunde vara hela dagen. Trots sitt ursprung från antiken är bastun extremt populär i den moderna världen. Det är definitivt ingen olycka! Så, låt oss få en djupare inblick i den långa listan över bastu fördelar.

Bastu är en perfekt plats för psykologisk avkoppling

Först av allt, oavsett hur sällskaplig du är bastu kommer att bli en perfekt plats för psykologisk avkoppling Således, om du känner dig mer bekväm att spendera tid i ett stort sällskap. Bastu kan bli en bra anledning att komma ihop och dela med dig av färska nyheter, spendera lite kvalitetstid med dina vänner eller släktingar och glöm många utmanande vardagliga uppgifter. Å andra sidan, om du gillar att spendera lite tid på egen hand, kommer bastun att bli en perfekt plats för meditation och avkoppling i en atmosfär av total lugn.

Intressant är att en mer allvarlig fördel med bastun är dess förmåga att lindra symtomen på kroniskt trötthetssyndrom. Som det hjälper till att lugna ner och perfekt förbättrar humör. Även de som känner sig fysiskt bra och har tur att inte lida av någon form av sjukdom, kan besöka bastun då och då för att behålla sin psykologiska hälsa på samma goda nivå.

Magisk bastu effekt för idrottare

Idrottare uppskattar mycket magisk bastu effekt och gillar att använda det både före och efter träning. Förberedande bastubesök hjälper till värma upp muskler och förbereda dem för det intensiva träningspasset, vilket minskar risken för att få skador under träningen. Bastu ökar idrottarens uthållighet, som vid regelbundna bastubesök innebär ökningen av värmtolerans tröskeln. Denna förändring gör det möjligt för idrottsmän att utföra mer effektiv träning under en längre tid med mindre ansträngning. Efter det produktiva träningspasset är alltid bra att besöka en bastu för att släppa spänningar i kroppen, slappna av musklerna och eliminera ackumulering av mjölksyra och följaktligen förebygga muskelsmärta efter träning. Bastustunder kommer verkligen skynda återhämtningen från träningspass.

Bastu och avgiftning

Avgiftning är en ytterligare möjlig tillämpning av bastu. Bastu är ett bra sätt att avgifta din kropp . Justering till ganska höga temperaturer börjar att reglera sin egen temperatur för att undvika överhettning. Det här är den tid då en person i ett ångbad börjar svettas, hans porer öppnar och släpper ut allt metaboliskt avfall såväl som gifter. Vidare rensar regelbunden svettning följt av en dusch, renar effektivt din hud, gör den friskare och förbättrar hudfärgen i allmänhet. Bastustunder ökar metabolism, ökar cellmättnad med syre, vilket orsakar mer intensiv kapillär aktivitet. På grund av det förbättrade blodflödet växer nya hudceller bättre medan alla döda celler avlägsnas snabbare. Således, förutom avgiftningseffekt, bjuder bastun föryngring.

Några medicinska nyheter om bastustunder

Det finns också några bra nyheter för dem som lider av särskilda medicinska tillstånd. Personer med högt blodtryck eller hjärtsvikt kan använda bastu för att hjälpa till med blodcirkulationen. Som en följd av ökad blodcirkulation kommer symptom som kalla fötter också att lindras. En ångbastu kan vara mycket effektiv för att minska kroniska smärtor, eller till exempel reumatoid artrit. Torr värme påverkar positivt lungorna under bronkial astma, medan ångbastun rensar bihålorna och öppnar näspassagen.

Ytterligare flera positiva effekter kan nås genom alternering av bastustunder genom doppning med kallt vatten. En ångbastu som används i samband med en kall dusch kan lindra symtom på neurodegenerativ sjukdom, minska frekvensen av muskelspasmer och stärka immunsystemet i allmänhet. Det är dock nödvändigt att komma ihåg att bastustunder inte är lämpliga för alla. Så, barn yngre än 3 månader ska inte tas till ångrummet.

Gravida kvinnor bör också vara mycket försiktig med att besöka bastun, särskilt under graviditetens första trimester. Personer som nyligen drabbats av avancerat hjärtsvikt, hjärtfluktsjukdom, hjärtinfarkt, angina pectoris eller aortastenos bör inte använda ångrummet. I allmänhet är ens reaktion mot höga temperaturer mycket individuella. Därför, är det alltid bättre att konsultera din läkare , om några tvivel uppstår.

Dela det här inlägget