Thermowood – den bästa lösningen vid tillverkning av bastu

pic Termoträ bastu 3

Thermowood – den bästa lösningen vid tillverkning av bastu

Thermowood är ett av det bästa materialet för tillverkning av bastur och vedeldade badtunnor, samt även för konstruktion, utsmyckning, inredning och rum med hög luftfuktighet. Detta beror på den utmärkta prestandan och de dekorativa egenskaperna.

För att basturna och de vedeldade badtunnorna ska hålla länge måste tillverkningsmaterialet av ha hög fuktbeständighet och vara mindre benäget att ruttna. Det är därför värmebehandlat trä är det bästa alternativet.

Produktionsteknik för Thermowood

För att tillverka thermowood måste man behandla det vanliga träet i en syrefattig miljö med hög temperatur. Tillverkningsteknik för thermowood skiljer sig från vanlig träbearbetning. Träet värmebehandlas vid 185-205°C så att materialet får unika egenskaper och kan hålla under väsentligt längre tid än vanligt obehandlat trä.

pic Termoträ bastu 1En bastu av värmebehandlat trä, till skillnad från de av vanligt trä, drar inte till sig fukt eller ruttnar lika lätt, och de spricker heller inte lika lätt. Det bildas heller inte några sprickor mellan brädorna. Det här träet är geometriskt stabilt och har en har en uttalad struktur och antiseptiska egenskaper.

Saken är den att träets cellstruktur förändras under bearbetningen. Det blir lika torrt som om det hade torkat under flera hundra år. Kådan avdunstar helt från träet, och det får en djup, mörk färg, värmeledningsförmågan minskar, hållfastheten ökar och vattenabsorptionen minskar avsevärt (med 3–5 gånger jämfört med vanligt trä). Dessutom härdas och ansträngs materialet drastiskt.

Detta resulterar i att en bastu av thermowood blir mer motståndskraftig mot temperaturförändringar och fukt och även behåller sin ursprungliga form.

Thermowood- den bästa lösningen vid tillverkning av bastu

Träet och de beståndsdelar som bastun består av avgör livslängden på den och hur bekväm den är att använda. Bänkar av vanligt trä värms upp mycket mer än thermowood. Ibland kan det kännas obekvämt att sitta och ligga på dem till och med om man har ett badlakan eller en handduk under. Till skillnad från vanligt trä värms thermowood upp mindre. Till och med om värmen är inställd på maximalt förblir materialet behagligt att använda, minskar risken för brännskador och ökar därmed säkerheten i bastun.

Bastuns inredning: obegränsade möjligheter med thermowood

Thermowoodets färg och struktur beror på bearbetningstemperatur och vilken sort trä det är. Alla sorters trä som värmebehandlas kan ha åtminstone två nyanser och två sorters struktur. Detta öppnar för oändligt många alternativ och bara fantasin sätter stopp för hur bastun kan inredas.

I allmänhet kan skiftande träbrädor av olika färg ge en oöverträffad effekt. Dessutom förändras inte färgen och strukturen hos värmebehandlat trä, till skillnad från hos vanligt trä, när de utsätts för höga temperaturer och hög luftfuktighet.

Att sitta på brädor av fullständigt slätt värmebehandlat trä är så härligt. Med sin tydligt tecknade struktur och sina enhetliga, levande nyanser kan det här materialet dessutom fungera som en riktigt utsmyckning vad gäller inredningen.

Fördelarna med att använda en bastu av thermowood

pic Termoträ bastu 2

  • Miljövänlig och släpper inte ut skadliga ämnen i atmosfären.
  • Mer slitstarkt och hållbart än obehandlad gran.
  • Det ruttnar inte lika lätt & bildar inte mögel på samma sätt som obehandlat trä.
  • Thermowood förlorar inte sin form vid extrema temperaturer eller när det utsätts för luftfuktighet
  • Det har höga värmeisoleringsegenskaper.
  • Skiftande färg och struktur.
  • Säkert att använda.

Nackdelen är det höga priset (jämfört med vanligt trä) som kommer sig av de tekniska svårigheterna vid tillverkningen av värmeträet.

Dela det här inlägget