Hur man rengör en badtunna med glasfiberinsats

pic Hur-man-rengör-en-badtunna-med-plastinsats-7

Hur man rengör en badtunna med glasfiberinsats

Avsikten med skötseln av en badtunna med plastinsats är att hindra bestående smuts och att undvika skador på ytskiktet.

För att sköta din badtunna med plastinsats på rätt sätt behöver du skaffa mjuka svampar och trasor av mikrofiber. Det är också nödvändigt att använda specialprodukter. Rengöringsmedel kan vara särskilt skadliga för en badtunna med plastinsats om de innehåller koncentrerade alkalier, syror, klor och ammoniak. Sådana ämnen kan förändra tunnans färg och orsaka små sprickor och repor och göra den jämna ytan skrovlig.

1. Att välja rätt sorts rengöringsmetod

Det är bättre att välja vätskor med rengörande effekt för att på rätt sätt underhålla badtunnan med glasfiberinsats.

pic Hur man rengör en badtunna med plastinsats 1När det gäller dosering och rengöringsmetod bör man följa tillverkarens anvisningar. Dessa kan vara:

 • specialprodukter för glasfiber, inklusive pasta utan slipmedel. Slippasta innehåller partiklar som liknar små sandkorn som kan skada plasten. Innan du använder pastan, kläm ut en liten mängd på fingret och gnugga den, då ser du kornen direkt.
 • flytande tvål
 • grönsåpa/gulsåpa;
 • diskmedel är en av de mest populära alternativen då det får bort fett- och oljeläckar.

 Obs!

 • Använd inte maskindiskmedel, det kan vara för tufft mot plast.
 • Det får inte finnas blekmedel i tvätt- eller rengöringsmedlet
 • För att få bort kalkavlagringar, använd enbart specialprodukter för disk eller plast.
 • Om det oavsiktligt har hamnat något kemiskt ämne på ytan, skölj bort detta med kallvatten. Vid höga temperaturer ökar reaktionshastigheten och ytan skadas snabbare.

2. Använd lämpliga rengöringsredskap

Undvik att använda borstar vid regelbunden rengöring av produkten. De skrapar och förstör ytan.pic Hur man rengör en badtunna med plastinsats 2

 • Gnugga försiktigt med trasa eller en mjuk nylonborste med plastrengöringsmedel;
 • Använd cirklande rörelser när du rengör plasten så är det mindre risk för repor.
 • Använd en svamp för särskilt envisa fläckar.

Obs!

Använd inte stålsvampar eller sandpapper då dessa är alltför hårda för plastytor.

3. Var försiktig när du rengör glasfiberinsatsen

pic Hur man rengör en badtunna med plastinsats 3Rengöringsmedel kan verka irriterande på hud, ögon och luftvägar. Det är inte skadligt för hälsan men det kan orsaka obehag. Vi rekommenderar att du använder handskar när du rengör glasfibern.

4. Rengöring av Bubbelsystemet

pic Hur man rengör en badtunna med plastinsats 4Bubbelsystemet måste rengöras och desinficeras regelbundet. Om tvålskum, smuts och organiska rester kommer in i slangar börjar de sönderdelas och detta orsakar obehaglig lukt. När vattnet cirkulerar i systemet tar sig smutsen in i den vanliga tanken och gör badet ohygieniskt.
För att avhjälpa det här problemet kan du kan köpa desinfektionsmedel för Jacuzzi. Fyll badet med varmt vatten, tillsätt det antiseptiska medlet och låt hydromassage-systemet vara igång under 10-15 minuter. Tappa sedan ut vattnet varefter det desinficeringsmedel som finns kvar i badet noggrant bör sköljas bort.

Obs! Förkromade sprutmunstycken för bubbelbad bör endast rengöras med medel för förkromade ytor. Detta måste du tänka på när du väljer rengöringsmedel för badet. Annars kan de förkromade delarna bli mörka och strimmiga.
Alltså, att vara försiktig och noggrann är det viktigaste när du sköter din badtunna med plastinsats. Vi rekommenderar att du inte låter det hela gå för långt så det hinner bildas stora kalkavlagringar och rost. Försök ta bort fläckar och smuts genast genom att använda dig av specialblandningar.

Vi vill att du ska ha glädje av utseendet och användningen av din Vedeldade badtunna för lång tid framöver!

Dela det här inlägget