Hur monterar man bastutunnan på egen hand?? Kundupplevelse

bild Hur bygger man bastu på egen hand Kundupplevelse

Hur monterar man bastutunnan på egen hand?? Kundupplevelse

Daniel Bordovsky (känd under sitt artistnamn Borrtex) är en tjeckisk minimalistisk piano kompositör som har en passion för att skapa musik och anta nya utmaningar. Daniel bestämde sig för att ta på sig uppdraget att bygga en DIY bastutunna och på bara fem dagar lyckades han montera den helt själv. Nu har han inte bara en plats att koppla av och stressa ner på, utan han har också tillfredsställelsen att veta att han byggt den med sina egna händer. Att bygga en bastu är ingen liten bedrift, och det är imponerande att han kunde slutföra projektet ensam utan hjälp. Vi intervjuade honom för att dela hans erfarenhet. Njut av läsningen och tittandet eftersom Daniel också gjorde en film om monteringsprocessen och ackompanjerade sin egen komposition.

1. Hur vågade du bygga ihop en bastu på egen hand utan hjälp?

Jag tittade på många filmer på nätet medan jag väntade på att min bastubyggsats skulle tillverkas. Jag minns att jag hade runt 5 veckors tid på mig att studera designen och alla instruktioner även från andra tillverkare som är specialiserade på bastutunnor. Det är vanligtvis minst två personer arbetar med monteringen, men jag skulle kunna tänka mig att det inte skulle vara omöjligt att göra det ensam! Dessutom kom paletten precis i veckan när min familj var utanför stan på semester, så jag var tvungen att bestämma mig för att antingen vänta på min familj eller försöka bygga den själv. Sedan kunde jag inte bara låta bastubyggsatsen vara, så jag bestämde mig för att försöka bygga den på egen hand! Min pappa skrattade åt mig och trodde inte att jag skulle klara av det förrän de kom. Idén att göra en kort monteringsfilm kom direkt eftersom jag ville visa min familj hur jag gjorde!

2. Kan du berätta hur du valde bastun? Varför valde du en fatbastu? Varför valde du Baltresto?

Jag är ett stort fan av bastubad i allmänhet och när vi flyttade från stan till landsbygden under sommaren i år så undrade jag att det skulle vara ganska trevligt med en liten privat bastu i vår trädgård, att koppla av och njuta med familj och vänner. Även om vi är belägna i central Europa har vi fortfarande väldigt kalla vintrar, så det är praktiskt, hälsosamt och bekvämt att vara självständig och kunna basta när vi känner för det. Bastutunna var en dröm eftersom jag alltid fascinerades av den vackra formen och att den är praktisk. Det är som att ha ett litet exotiskt trähus som fångar en vid första ögonkastet. Jag gillade verkligen idén med en braskamin, knäcken, doften! Men ändå avlägset från all digital teknik, allt arbete, brådska och det oändliga bruset från vår hektiska kultur.

Jag kollade de lokala bastudistributörerna i mitt land, men ingenting verkade vara ett bra alternativ. Det var antingen nonsens dyrt eller så skulle företagen erbjuda just monterade bastutunnor där det enda möjliga sättet att transportera det skulle vara med en enorm kranbil, vilket skulle vara omöjligt då vår bakgård inte har någon tillgång till vägen. Jag gav nästan upp idén när jag en dag sökte efter bastutillverkare runt om i Europa, med leveranstillgänglighet över hela EU. Och det första jag klickade på var Baltresto! Priset var mycket tilltalande och jag gillade verkligen hemsidan, de enskilda produkterna med tillval, inklusive kaminer, dörrar, fönster, bänkar etc. Kvaliteten såg väldigt bra ut också, men jag var lite skeptisk till fraktpriset, ända från Estland måste det vara minst tusen euro, tänkte jag för mig själv. Som tur var hade jag fel och fraktpriset var inte ens hälften av det! Och det skulle fortfarande vara det bästa valet jämfört med våra lokala butiker!

3. Hur hittade du processen att bygga bastun? Var det svårt eller tyckte du att det var relativt enkelt? Har du några råd till andra som kanske funderar på genomföra liknande projekt?

Det är verkligen bra att nästan alla delar paketeras individuellt, så de är inte tunga och du kan hantera det själv. Det fanns bara två ögonblick då det var en utmaning för en enda person att lista ut. Första stunden var med de runda träpanelerna, den främre och den bakre. När de väl satts ihop var de väldigt tunga och det enda sättet jag kunde flytta dem var genom att rulla dem, vilket jag vet inte var idealiskt. Men med lite kamp och styrka kommer du dit! Det andra ögonblicket var skorstenen. Det är faktiskt den enda delen som jag inte ens kunde filma eftersom jag kämpade mycket för att få den genom den svarta skyddande gummi insatsen. Men återigen, inget som skulle stoppa dig, bara gör det lite svårare.

Jag rekommenderar att ha arbetsredskap av god kvalitet och tillräckligt med omgivande utrymme att bygga. Det är också viktigt att ha en jämn yta av betong eller annat fast material. Det är bra att tänka två gånger på varje steg och inte skynda sig någonstans. Självklart är en batteridriven skruvmejsel, måttband, vattenpass och en gummihammare ett absolut måste. Att sätta på trästavarna, takshinglarna eller inomhusbänkarna är inte så mycket av en stor sak och det är ganska enkelt att göra!

4. Hur kan du beskriva din bastu upplevelse?

Det är helt enkelt underbart! Hela min familj var väldigt nöjd med det slutliga resultatet och vi njöt verkligen av de dekorativa uppdateringarna som att välja en fin lykta för våra ljus och bara göra det till en lugn och avkopplande plats där vi alla kan träffas och bara njuta av nuet tillsammans. Ibland känner jag att vi lever i en värld där alla är så upptagna och sällan har någon ledig tid att verkligen stänga av. Vi går och tittar på en film eller spenderar vår tid på telefonerna, men det känns inte riktigt som att vila, våra sinnen är i obalans hela tiden och oroar oss för morgondagen! Men när man sitter i bastun andas man bara och inget annat. För en som mig, som jobbar i den kreativa branschen, är detta precis vad jag behövde!

Efter två månaders användning kan jag bekräfta att kvaliteten är riktigt bra. Trästavarna har utökats lite och vi var tvungna att justera dörrarna på grund av den varma luften och dess effekt på veden, men det är en standardprocedur för alla bastur, speciellt under de första veckorna av användning. I övrigt fungerar den perfekt och jag har stora förhoppningar om att den ska hålla i flera år! Det är den bästa investeringen vi gjort i år och vi kunde inte vara lyckligare med någon annan än Baltresto! Tack så mycket för att du producerar prisvärda men högkvalitativa bastur för alla i hela Europa! :)

Vi hoppas få se mer av hans kreativitet i framtiden och önskar honom all lycka.

Dela det här inlägget


Du har just lagt den här produkten i varukorgen: