Hur du behandlar din bastutunna för att förlänga livslängden (del1)

Hur du behandlar din bastutunna för att förlänga livslängden (del1)

pic outdoor sauna insideRengör ytor från nedsmutsning

En utomhusbastu behöver omsorg för långsiktig, problemfri service. Servicen innehåller en uppsättning åtgärder som syftar till att hålla ytor fritt från förorening och efterföljande desinfektion så länge som möjligt för att upprätthålla hygien samt för att säkerställa kompetent drift enligt de tekniska specifikationerna och säkerhetskraven.Enklaste sättet att rengöra en bastutunna är med en vatten och borste.

Sista personen som lämnar bastun, bör snabbt putsa bänkar, väggar etc. med en våt borste. Denna 30-sekunders övning kommer att behålla bastun i gott skick och kommer inte att kräva några starkare rengöringsmedel för andra trädelar än vatten. I slutändan så kommer den hårda miljön och föroreningar att förbli och kommer att ackumuleras över tid och kommer att vittra bastun. För fullständigt avlägsnande av fett och förorening bör man också göra regelbunden rengöring med mjuka borstar och avfettningsmedel. Dessutom är det nödvändigt att tvätta alla ytor med neutral tvål en gång varannan vecka för neutralisering. För att få bänkarna att se ut som helt nya kan du lätt polera dem en gång om året. Detta kommer nästan tillbaka den ursprungliga sorten av glans.

Ventilation och första uppvärmningen

När du har gjort första uppvärmningen, glöm inte att öppna bastudörren för att ventilera ut all ånga. Värmen som lämnades i stenarna och veden torkar bastun. Om du glömmer bort sådana procedurer, kommer en obehaglig lukt att påminna dig snabbt om vårdslösheten du gjort. Den första uppvärmningen tar emellertid bort rester av skyddande ämnen och smörjvätskor som faller på vedkaminen vid olika stadier av tillverkningen. De kan orsaka obehaglig lukt och till och med rök. Därför, i början av den första ugnlasten, är det nödvändigt att ge god ventilation för bastun space. På grund av olägenheter som orsakas av lukten rekommenderar vi inte att bastun används under den första uppvärmningen.

När man rengör bastun, det är nödvändigt att komma ihåg och vara försiktig med att bänkarna inte blir våta eftersom våtheten kan förorsaka att träet spricker. Därför täcker träet av bastun, och bänkarna kan i vilket fall som helst inte vattnas med vatten från en slang eller rengöras med vattentrycksapparat. Detta gäller också för golvet inuti stugan också. Dessutom bör du inte tvätta det yttre höljet med en slang- eller vattentrycksapparat. Annars kan det finnas risk för att träet spricker.

Impregnering av trämaterial i ång/basturummet

Trämaterialet i ång/bastu rummet, bland annat mörknar över tiden. Solljus och värme från vedkaminen bidrar till mörkningen. Om du installerar vedeldad kamin enligt tillverkarens anvisningar kommer inte lågan att värma upp brännbara material i ång/basturummet till en farlig temperatur. Ytan på väggarna och innertaket i ång/basturummet tillåts en maximal temperatur på 140 ° C. De små sten fragmenten som kommer ut från kaminens stenar och stiger uppåt med luftflödet kan också leda till att väggytan blir mörkare nära vedeldad kamin.

Städa bastutunnan inomhus beror till stor del på användning av en bastukvast. Saven från björk lämnar bruna fläckar och en oljig substans från bladen. Så, om du använder en bastukvast och älskar ånga, men inte vill polera bastun regelbundet, så bör väggarna täckas med skyddande lager och bänkarna ska blötläggas väl.
Impregnering tillåter inte förorening att komma in i träet och därmed göra det möjligt att tvätta bänkarna med lätthet. För väggar finns det speciella vattenlösliga medel. Det är nästan osynligt på träet och mörker inte eller orsakar några svarta fläckar över tiden. Efter beläggning med vattenlösliga medel får träet en ljus, elegant nyans. Ytan blir jämn och behaglig för beröringen, något glansig och välpolerad, som dyra trämöbler. Också, om du gillar att ligga i bastun, kan du dessutom täcka bänkarna med lakan.

Varför behöver du desinfektion och träbehandling i bastun?

Det finns speciella medel för behandling av bänkar, väggar och tak i bastun. Klimatet i ångrummet främjar reproduktion av mikrober, bakterier och svampar. Mikrobiologer har visat att mögel och svamp kan orsaka följande sjukdomar: ökad trötthet, generell sjukdom, huvudvärk, migrän, illamående, yrsel, bronkit, bronkialastma, rinit, allergisk rinit (höfeber), reumatism i lemmarna, dermatosis, lungsjukdomar av luftvägarna, levercirros och mycket mer. Många formar är kraftfulla allergener och immunsuppressiva medel. Allergi från mögelsvampar kan orsaka en obehaglig sjukdom som migrän, orsaken till vilken ibland inte kan hittas. Därför bör besökarna vara särskilt noga med att desinficera bastun.
Sprida desinfektionsmedlet på ytan. Observera tillverkarens föreskrivna exponeringstid, tvätta sedan ytorna igen och torka av fukten. Desinfektionsmedel har en frätande effekt, så du måste följa säkerhetsanvisningarna för att arbeta med dessa medel. Inte alla träslag är motståndskraftiga mot miljön och sönderfall, men även arter med en rättvis resistans påverkas ofta av svamp eller insekter. Fortsätt i del 2 …

Dela det här inlägget


Du har just lagt den här produkten i varukorgen: