Baltresto bastutunna recension

bild 1 Baltresto bastutunna recension

Baltresto bastutunna recension

Joern Kahn, ägaren av Heim Haus Garten online plattform, delade med sig av sin erfarenhet av att montera en bastutunna i vår blogg.  Nu kan du läsa hans guide till att bygga en utomhusbastu!

På jakt efter en bastutunna för trädgården ger sökningen på Internet och även lokal mycket. Marknaden erbjuder nu många återförsäljare och tillverkare som erbjuder trädgårdsbastur i den speciella runda formen. Under sökandet upptäckte vi Baltresto och övertalades att beställa en bastutunna hos Baltresto. Vi pratar nu om erfarenheten med Baltresto som företag, samt deras bastu.

Beställningsprocess och kundsupport

Först och främst är det lovvärt att kundtjänsten alltid har ett svar redo och håller sig till avtal. Ett tillfredsställande svar gavs alltid via telefon, mail och livechatt och deadlines hölls.

Till skillnad från andra leverantörer erbjuder Baltresto en mängd olika alternativ för att konfigurera din fatbastu efter dina egna önskemål. Du kan till exempel välja om fönster ska monteras fram och bak. Dessutom kan nyansen och förslutningen väljas. En ugn ska förstås inte heller saknas. Denna kan beställas direkt mot en liten avgift. Naturligtvis kan vilken elektrisk eller vedeldad spis installeras. Vi har valt den elektriska ugnen så att det inte är några problem med parkeringsplats och officiella tillstånd. Dessutom värms ugnen upp omedelbart, och allt är mindre komplicerat. Ytterligare fatbastutillbehör kan också beställas, t.ex. B. Golvbrädor så att du kan gå på en rak pipa och ett ryggstöd för mer komfort. Allt detta återspeglas såklart i priset.

Produktionstid och leverans av Bastutunna

Produktionen och leveransen var mycket snabbare än vad som anges på nätet. Beställningen från 1 mars 2022 skickades från fabriken redan den 6 april. Vi pratar alltså inte om de angivna 13 veckorna, utan endast 4 veckor. Vi var så klart mycket nöjda med beskedet, för vi kunde knappt vänta med att äntligen börja montera vår bastutunna.

Transportbolaget kontaktade oss per telefon strax innan leverans och bokade tid för leveransen hem till oss. Detta gjordes utan problem på en stabil pall. Tilltalande var bilder på pallen inklusive leveranssedel med mitt namn bredvid fraktposten. Leveransen var som väntat komplett och utan defekter vilket gjorde att monteringen av bastun kunde starta omgående.

Monteringen av bastutunnan steg för steg

Men innan du vågar dig på att montera bastutunnan bör vissa försiktighetsåtgärder vidtas. Eftersom vi, som nämnt i början, bestämde oss för att använda en elvärmare kunde bastun placeras nära vårt hus.

Platsförberedelser för Bastutunna

Till detta gjorde vi en liten grund med enkla kantstenar i bastuns mått. Översta lagret av jord togs sedan bort och allt packades väl med en handmanipulation. Därefter lades ett lager grus ovanpå och komprimerades också. För att skydda bastun från undersidan lade vi en ogräsfilm över ytan. Fyra betongplattor, som är ungefär högre än grunden, ger ett säkert fotfäste. Detta gör att regnvatten rinner av och bastuns fötter alltid hålls torra. Enligt tillverkaren är vikten på en färdigmonterad bastutunna cirka 630 kg. Det är ganska lite och borde tåla stormar. Trots det kommer vi dessutom att fästa medlarna i botten på betongplattorna i ankare. Det hela ger också lite mer stabilitet. Med vattenpasset kontrollerar vi om allt är i balans, så att bastutunnan står rakt. När grunden till bastun är på plats kan bygget påbörjas.

Bastutunna montering

Vi rekommenderar att du placerar alla delar nära installationsplatsen innan montering, så att du har en bra överblick över delarna. Du bör börja monteringen av bastutunnan med hjälp av minst två personer. Du börjar med att placera ut medlarna och fram- och bakväggen. Startar nu alltid växelvis på var sida uppåt borta träbjälkar att lägga. Det är viktigt att skivans spår alltid pekar uppåt, så att inget regnvatten kan samlas i spåret. Enligt forskning kör billiga modeller upp till ca 25000 kronor bara i en riktning, vilket kan orsaka vattenförsämring i tunnan. Du kan också se det på produktbilderna och därmed känna igen om tillverkaren har tänkt på detta problem.

Växla nu spont- och notbrädorna tills du har nått toppen. En stege och en gummiklubba är också nödvändigt att ha till hands. Skivorna ska även fästas med skruvar. När du har nått den översta punkten bör det finnas två brädor kvar. En smal, samt en halv. De översta brädorna ska inte skruvas på plats just nu, så du kan skjuta in de två smala brädorna lättare. Har du tur så kommer den att passa perfekt just nu. Men det kan vara så att den smala brädan inte vill passa. Då måste du skära av några millimeter i längd. Om allt passar, fixera brädorna med skruvarna.

Vi har även valt till två små fönster. Alternativt kunde du ha lämnat väggen stängd eller valt ett stort panoramafönster, mot en extra kostnad såklart. Så för installationen av fönstren måste du själv genomföra hålen och placera dit fönsterkarmarna. De illustrerade instruktionerna beskriver exakt var man ska skära ut fönstren. En sticksåg borde vara här för nödvändigtvis åt sidan. Med ett stort borrfäste kan du först borra ett hål där du sedan kan börja med sticksågen. Efter att öppningarna är sågade kan fönstren sättas in och skruvas på plats. Baltresto rekommenderar att du använder monteringsskum här. Vi lägger in hampa för att täta fönstret. Dessutom får du i fönsterset träramar för interiör och exteriör. Detta täpper till de små gliporna.

Sedan följer det första färgskiktet. Träet på den nu färdiga bastun ska målas på en gång på utsidan. Rekommenderat är 2 i 1 trälasyr. När lasyren har torkat kan du sätta de medföljande metallspännbanden runt bastutunnan och spänna åt dem. Detta visar sig vara svårt då bandet inte var tillräckligt lång. En antydan hade varit super att du kan hjälpa dig själv med ett spännband för att förspänning, så att säga. Detta kommer att göra det lättare att installera metallbandet. Placera skruvarna för åtdragning bäst i den nedre, lättillgängliga delen av bastutunnan, så att de senare monterade takshinglarna inte täcker dem.

Placera sedan takspån exakt enligt instruktionerna. Det är viktigt att första raden sticker ut framtill som bilden visar, då du måste klippa av den här biten och behöver den igen till nästa rad. Upprepa sedan detta tills du når mitten av bastun på toppen. Börja sedan på andra sidan. Baltresto har till och med donerat några ersättningstakshingels. Det är dock bäst att inte slita ut dem. När du har nått toppen med andra sidan trycker du ner alla bältros igen så att limmet fastnar. Till sist, spika den långa remsan mitt i bastutunnan. Nästa steg är bastuns inredning. Montera bastulavarna på plats, samt sittplatserna utanför. De två ventilationsramarna monterar du helt enkelt vid de avsedda hålen och skruvar fast dem.

Sist men inte minst måste aggregatet installeras. Beroende på typ av aggregat om du har valt elektriskt eller vedeldat kan du behöva hjälp av en fackman. När det gäller ett elektrisk aggregat behöver en elektriker på ett säkert sätt ansluta aggregatet. Tyvärr kommer aggregatet inte med några tillbehör. Utöver strömkabeln behöver du en kort matningsledning som går från distributören till bastutunnan. I relevanta forum rekommenderas nu att värma upp bastun för första gången, så att alla skadliga ämnen från kaminen, såväl som eventuell lack som finns, bränns ut.

Regnskydd och tätning av bastutunna

När bastuns grundram är på plats ska hela bastun först målas utifrån med en vattenbaserad trälasyr. Det är mycket viktigt att målningen verkligen bara görs utifrån. Insidan förblir obehandlad. Tillverkaren rekommenderar att man fyller slitsarna i fönstren och dörrarna med monteringsskum. Vi hittade dock inget “hälsosamt” alternativ, så vi bestämde oss för att använda elastisk skumtejp.

Det rekommenderas generellt att inte komprimera bastun på alla ställen, eftersom det finns risk för mögeltillväxt. När allt kommer omkring behöver träet andas. Ändå bör vattensjuka undvikas. Baltresto visar i instruktionerna för att injicera silikon under fram- och bakväggarna. Anledningen till detta är att i alla bastutunnor tenderar regnvatten att krypa in där och orsaka fläckar inne i bastun och eventuellt bilda fuktmögel. Därför bör silikon appliceras åtminstone under lederna. Även här uppstår frågan i vilken utsträckning hälsohänsyn spelar roll. Som ett bättre alternativ har vi blivit rekommenderade Sikaflex, som även klarar höga temperaturer och luftfuktighet på trä. Sikaflex har länge använts inom industrin och är ett effektivt binde- och isoleringsmedel. Sikaflex finns i en mängd olika färger för att visuellt matcha träet. Använd endast på utsidan och aldrig inne i själva bastun.

Användning av bastutunna. Underhållstips

För att bastutunnan ska komma upp i temperatur bör alla öppningar, speciellt dörr och fönster vara helt stängda så att bastun värms upp snabbare. För att komma upp i 90 graders värme inne i basturummet går det åt ca 1 timme. Tidsåtgången beror dock också på de yttre förhållandena.

Efter bastupasset är det viktigt att ventilera bastun ordentligt. För detta ändamål bör dörren och fönstren hållas öppna i minst 20 minuter. Dessutom rekommenderas att lämna de små öppningarna öppna, så att bastun ventileras lite genomgående.

Om du har följt alla dessa steg kommer ingenting att stå i vägen för ditt bastupass. Baltresto bastutunna är riktigt rolig och en långsiktig investering för hela familjens framtid och hälsa.

Slutsats & sammanfattning

Baltresto erbjuder en högkvalitativ bastutunna i mellanklassen. Självklart finns det andra tillverkare som är lite billigare, dock överväger Baltresto även långsiktiga påbyggnader och förser här med olika optimeringar mycket bättre. Dessutom har bastun en avsevärd tjocklek på 40 mm. I det stora hela är vi mycket nöjda med vår bastutunna från Baltresto. Endast en anmärkning på instruktionerna som endast består av bilder som är mycket svåra att “läsa” och tyda. Eftersom vi skulle vilja se lite mer text och även “närbilder”-ritningar där du kan se komponenterna bättre. Dels fick vi titta på bilder på andra bastutunnor under monteringen, så att allt blir vettigt. Totalt tog det oss två dagar att montera och vi har nu en härlig bastutunna att njuta av på vår bakgård här hemma.

Dela det här inlägget


Du har just lagt den här produkten i varukorgen: