Hur man skyddar bastutunnan mot röta, mögel och Intern behandling

bild Hur man skyddar bastutunnan mot roeta, moegel och Intern behandling

Hur man skyddar bastutunnan mot röta, mögel och Intern behandling

Här kommer några viktiga tips som måste övervägas innan du köper ett skyddsmedel för bastutunnan :

  • Typ av behandling: yttre ytor eller inre delar av en bastutunnan
  • Typ av yta: golv, tak, bänkar eller hela bastun
  • Planera ytterligare behandling för dekorativa ändamål
  • Huruvida det är enkelt och bekvämt att applicera det valda medlet

Skyddsmedel har specifik sammansättning för olika typer av behandling. Sådan uppdelning är absolut nödvändig, eftersom det inte bara tillåter att skydda ytorna från negativa faktorer utan också eliminerar chansen att skada människors hälsa.

Baserat på deras effekter kan impregneringsmedel delas in i två grupper:

1. Olje- och vaxbaserade material

Impregneringsmedel baserade på vax och olja tenderar att komprimera materialets struktur. De har en exceptionell förmåga att tränga djupt in i träet och lämna en tunn film på ytan. Träet som behandlas med olja får goda dekorativa egenskaper och ytterligare skydd mot smuts och vatten. De flesta av sådana medel impregnerar lätt och kan användas som färglösa grundfärger.

Oljebaserade medel har ofta en obehaglig lukt på grund av närvaron av lösningsmedel i deras sammansättning. Av denna anledning rekommenderas det att du studerar produktbeskrivningen innan du använder den inomhus.

För att skydda de inre ytorna i en badtutunna rekommenderar Baltresto följande:

Supi Basturengöring – lösningen för att rengöra och förbereda träytor före den skyddande behandlingen eller som en del av en vanlig rengöring av träytor. Supi basturengöring är ett rengöringsmedel som desinficerar utan klor och löser effektivt upp kalkavlagringar. Du kan använda den för effektiv rengöring. Det sura rengöringsmedlet är lämpligt för rengöring av trä, metall och kakelytor i bastun och andra våt områden.

bild Hur man skyddar bastutunnan mot roeta, moegel och Intern behandling_1

Supi Bastuvax – naturligt skyddsmedel som innehåller vax. Används ofta för behandling av träytor i bastur: tak, bänkar, väggar, dörrar och fönsterramar. Vaxet absorberas i träet och ger det ett naturligt skydd. Baltresto erbjuder en färglös nyans av Supi Sauna Wax, som håller träets naturliga färg och inte förstärker den som olja. Se till att värma upp och ventilera bastun ordentligt innan du applicerar vaxet.

bild Hur man skyddar bastutunnan mot roeta, moegel och Intern behandling_2

Supi Golvolja – vattenlöslig träolja baserad på naturliga oljor. Baltresto rekommenderar att man använder denna olja för att behandla trägolv och galler i bastur. Detta medel är lämpligt för obehandlat, oljebehandlat och värmebehandlat trä. De viktigaste fördelarna med oljan är följande:

  1. Enkel applicering
  2. Snabbtorkning
  3. Ett lager av oljan räcker vanligtvis
  4. Skyddar trä från fukt och smuts
  5. Saktar ner sprickbildning i träet
bild 2 transparent olja for golv supi golvolja

2. Vattenlösliga impregneringsmedel

Huvudsakliga särdrag hos vattenlösliga impregneringsmedel är deras bas. Sådana medel är baserade på akryl. På grund av att akryl inte har någon färg eller lukt är dessa medel idealiska för behandling av de inre ytorna. Det här alternativet är också bra för dem som föredrar att bevara naturligt trämönster.

Som en allmän regel måste ett vattenlösligt impregneringsmedel täckas med lite lack för att fixera medlet och förhindra att det tvättar ut. Ett annat alternativ är att använda ett kombinerat medel, till exempel en akryllack.

Några allmänna rekommendationer för behandling av trä:

bild Hur man skyddar bastutunnan mot roeta, moegel och Intern behandling_4

Minsta frekvens av skyddande träbehandling för bastutunnor är en gång om året. Slut på sommaren eller början av hösten är optimala för att genomföra denna procedur. Vårrörelse av trädsaft framkallar bildandet av röta, och snabb förberedelse av materialet för en upptining hjälper till att bevara strukturens integritet.

Träet frigörs från de gamla färg- eller lackskikten, slipas noggrant och rengörs från damm innan det appliceras ett skyddsmedel. Medlet appliceras med en rulle eller en bred mjuk borste, med särskild uppmärksamhet åt brädans ändar. En del färgämnen kan tillsättas till impregneringsmedlet för att tillföra en viss nyans till den skyddande beläggningen.

Luftfuktigheten runt den behandlade bastun får inte överstiga 80%, medan luft- och yttemperaturen inte får vara lägre än + 5 ° С.

Var noga med att välja ett lämpligt medel som är utformat speciellt för trä och som strikt följer doserings- och säkerhetsreglerna för att inte skada dig själv och bränna huden. Kom ihåg att ventilera och torka bastun efter varje behandling. Bastun kan endast användas efter att den har torkat helt.

När du väljer impregneringsmedel, kom ihåg att temperaturförhållandena i olika bastudelar inte är desamma, vilket innebär att kraven på materialens funktionalitet också kan skilja sig. Till exempel får golvimpregnering inte göra det hal. Bänkskivor och bänkar ska behandlas med produkter avsedda för regelbunden våtrengöring. Det finns några impregneringsmedel för bänkarna som helt kan tränga in i träets struktur och förhindra brännskador på kroppen vid höga temperaturer!

Noggrant val och korrekt applicering av impregneringsmedel kommer att bevara den rena skönheten i naturligt trä under lång tid och förlänga livstiden för din bastutunna. Den nödvändiga informationen finns i instruktionerna för skyddsmedlen, så läs dem noggrant, jämför data och gör ditt val!

Dela det här inlägget


Du har just lagt den här produkten i varukorgen: