Badtunna riktlinjer

BADTUNNA SKÖTSELRÅD

Installation och skötselråd för trä badtunna med vedeldad kamin

Badtunnan är producerad av rent naturmaterial, vilket ger den en tidlös jordnära design. Vi tar stort ansvar för hållbarhet och miljö därför är alla delar utbytbara var för sig så att din badtunna inte behöver bytas ut helt och hållet utan en enstaka del kan ersättas med en ny vid behov. En badtunna i trä utstrålar harmoni med naturen och behöver behandlas varsamt. Livslängden för trätunnor varierar mellan 3-10 år beroende på träslag, konstruktion och hur väl de sköts om.

En badtunna i trä måste alltid vara vattenfylld annars torkar träet ut och risken finns att den spricker. För att förhindra bakterietillväxt behöver en trätunna tömmas och skuras ur efter varje bad. Sedan fyllas på med nytt vatten innan skyddet läggs på. Om det blir minusgrader och vattnet fryser kan tunnan gå sönder, men det finns olika hjälpmedel som förhindrar frysning: Elektriska vattenvärmare mäter vattentemperaturen och slås på för att förhindra frysning. Isoleringslock håller värmen så det tar längre tid innan vattnet fryser. Med några bad däremellan så behöver inte vattnet frysa alls.

Badtunnan är handgjord av helt naturliga material, vilket innebär att man ska undvika i den mån det går att använda sig utav några kemiska produkter i den. Vi rekommenderar endast naturliga ämnen.

De första gångerna man fyller en badtunna i trä med vatten är sannolikheten för läckage väldigt hög. Oroa dig inte det är träets naturliga reaktion. Vi rekommenderar att du fyller din nya badtunna med vatten flera gånger för att låta träet absorbera den behövliga mängden vatten. Denna åtgärd låter brädorna svälla upp och sprickorna försvinner.

Om inte badtunnan är fuktigt nog kan det kräva dubbelt så mycket vatten som det kommer att krävas i framtiden för att fylla badtunnan. Krympning och svullnad av värmebehandlat trä är bara 10%, vilket gör det materialet mer lämpligt för badtunnor. Det är lämpligt att placera en badtunna på 5-15 cm höjd över marknivå (var noga med att kontrollera horisontell nivå). Vattendjupet ska vara lika över hela badtunnans omkrets. Badtunnan kan placeras på träfötter eller betongblock, så att de definitivt kan bära vikten på flera ton. Under installationen är det nödvändigt att lokalisera läget för vattenavloppet. Av den anledningen bör en ända av en slang justeras till avloppshålet i botten av en badtunna före installationen. Vatten bör fylla badtunnan högst 15 cm från överkanten.

 • Kaminen kan bara värmas upp när röret är täckt med minst 10 cm vatten.
 • Under sommarhalvåret rekommenderas badtunnan hållas fylld med ca 10-15 cm vatten i botten.
 • Det är lämpligt att behandla badtunnans utsida med en skyddande linolja en till två gånger per år.
 • För rengöring av badtunna rekommenderar vi naturlig såpa och en borste eller endast vatten.
 • Det är nödvändigt att förhindra att vatten fryser i badtunnan under vintern. Därför är det
  är nödvändigt att tömma badtunnan efter varje användning för att undvika isbildning.
 • Kol bör inte användas som bränsle.
 • Kaminen bör rengöras efter var tredje till var sjunde användning.

Om en badtunna inte används under en längre tid är det möjligt att svag krympning är möjlig på grund av temperatur- och fuktfluktuationer. Oroa dig inte; detta är inte en defekt, men naturlig reaktion av använt material, timmer. I det här fallet är det bara nödvändigt att dra åt muttrarna på spännbanden och fyll badtunnan med kallt vatten för att låta träet blötläggas. Vid kraftig krympning kan man lätt knacka på sidoprofilen på en badtunna med en mjuk hammare nära botten av badtunnan. Efter det är det nödvändigt att dra åt muttrar, för det första, i nedersta spännbandet, sedan övre.

Badtunna av Rostfritt stål

Rostfritt stål är robust och tåligt. Man kan även använda saltvatten direkt från havet i en badtunna av rostfritt stål.

Rekommenderade standarder för vattenkvalitet i glasfiber badtunnor

För att behålla skönheten i ditt glasfiber badtunna, observera enkla krav på vattnet i din badtunna. Lämplig pH-nivå är mellan 7,0 och 7,5. Vatten bör också vara klorfritt, 0,3-1,0 mg / l (1,2 mg / L är absoluta gränsen).

Hälsorådgivning vid bad
 • När vattnet värms upp till 39 ° С och uppåt, är det bättre att ta ett bad i sittande läge, så att hjärtområdet skulle ligga över vattennivån.
 • Under vintern är det lämpligt att täcka huvudet med en badhatt medan man tar heta bad.
 • Det är bevisat att bada bastutunna är hälsosamt samt att det kan motverka förkyldningar.
Badtunna av värmebehandlat trä även kallat Thermo trä

Värmebehandlat trä är mörkare än vanligt trä, mer väderbeständigt och mer resistent mot röta. Thermo trä görs genom en kemikaliefri process med hjälp av värme ånga och ånga. Egenskaperna anges av höga temperaturer (170 upp till 230 ° C) utan tillämpning av något hjälpämne. Processen för mältades virket är därför miljövänlig. Virket är mycket lättare än innan och deformation genom klibbighet reduceras upp till 90%. Harts avlägsnas från träet under termisk modifiering processen. Som ett resultat, träet inte utsöndrar harts även i höga temperaturer. Värmebehandlat trä är bättre och mer hållbart, det lider mindre fukt deformation och mer stabil, perfekt för användning i utomhusmiljöer.