Utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

bild utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

Utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

Om du har köpt en bastutunna eller en vedeldad badtunna omonterad och omålad, bör du måla utsidan efter montering och installation.

Obehandlad träyta på en trädgårdsbastu eller en badtunna i trä behöver skydd mot yttre faktorer, såsom nederbörd, temperaturvariationer, luftfuktighet och UV-strålning.

Det finns många olika färger och impregneringsmedel som är lämpliga för att skydda träytor från yttre miljöpåverkan. I allmänhet kan alla färger, glasyrer och impregneringsmedel, avsedda för externa träytor, användas för att skydda träet. Det är viktigare att överväga vilken färg, transparens och glans du vill få som slutresultat.

Det finns två huvudalternativ för ytbehandling av bastutunnor från Baltresto och badtunnor i trä

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

bild 1 utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

Ogenomskinliga – dessa är icke-transparenta, vanligtvis akryl- och alkydfärger, som bildar ett ytterligare lager över träytan. Det huvudsakliga kännetecknet för dessa färger är ett monokromatiskt ogenomskinligt skikt som endast upprepar lättnad men inte träets struktur.

Färgen appliceras vanligtvis i tre eller flera lager:

 • Det första grundskiktet är nödvändigt för desinfektion och avfettning av en träyta. Det gör också ytan motståndskraftig mot fukt och skyddar mot bildandet av mögel, svamp och andra biologiska formationer på träet.
 • Det andra och tredje skiktet bildas av färgen. Det är viktigt att använda grundfärgen och färgen från en tillverkare och applicera dem enligt instruktionerna. Vanligtvis erbjuder hårdvaruaffärer ett brett utbud av olika nyanser och färger på färgerna från flera tillverkare.

Glasyr – halvtransparent färg som bevarar utseendet på trädgårdsbastun eller badtunnan i trä och behåller sin trästruktur. Med denna typ av färg behåller ytan sitt naturliga utseende medan trästrukturen blir mer kontrast och vacker. Dessa färger kan antingen användas med eller utan grundfärg.

De kan appliceras i 1, 2 eller 3 lager. Varje efterföljande lager förbättrar vanligtvis färgen eller nyansen. De flesta av våra kunder föredrar denna typ av färg. Tillverkare erbjuder vanligtvis ca 10-50 olika färger och nyanser av glasyr.

Baltresto rekommenderar några pålitliga tillverkare som producerar kvalitetsprodukter

Remmers HK-Lasur – glasyr 3 i 1 (impregneringsmedel, grundfärg och glasyr), premiumklassmedel för skydd och dekorativ efterbehandling av yttre träytor. Denna speciella glasyr används i vår fabrik och erbjuds för de kunder som köper bastutunna eller vedeldad badtunna av oss.

Remmers HK-Lasur-egenskaper:

 • Skyddar trä från fukt och ger ett förebyggande skydd mot blå fläckar
 • I kombination med träskydd minskar risken för ruttning
 • Filmskydd mot mögel och alger
 • Andningsfärg
 • Djupimpregnering av trä
 • Kräver inte slipning vid förnyelse av beläggningen
 • Tunt lager
 • Ljusa färger
 • Flagnar inte

Olika färger på produkten kan blandas med varandra för att skapa en unik bastutunna eller badtunna i trä

bild 2 utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

OSMO Holzschutz Öl-Lasur – dekorativ silkesmatt skyddande beläggning baserad på naturliga växtoljor som kan användas för utvändig behandling av alla träslag.

 • Glasyren är vattenavvisande
 • Tålig väderpåverkan och UV-strålning
 • Det lämnar träets porer öppna
 • Vilket bevarar träets förmåga att “andas”, ger ett förebyggande skydd mot tillväxt av fläckar (blå röta) och förstörande (mögel) svamp
bild 3 utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

Pinotex Extreme – färg som skapar en halvmatt, självrengörande, skyddande beläggning. På grund av självrengöringstekniken tvättas smuts lätt av regnet, vilket gör att ytan ser nymålad ut under lång tid. Hybridformeln för glasyren, med ett högt innehåll av alkydemulsion och akrylpolymer, ger näring och skapar en särskilt hållbar, elastisk beläggning som på ett tillförlitligt sätt skyddar träet även i tuffa klimat. Tack vare UV-filtret och UV-absorbenterna är den målade ytan mycket motståndskraftig mot solen. Glasyren innehåller tillsatser mot blå fläck och mögel. Halvmatt nyans håller träkonstruktionen synlig.

Det rekommenderas att använda Pinotex Extreme tillsammans med Pinotex Base-grundfärg för att förbättra färgens skyddande egenskaper.

bild 4 utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

Pinotex Extreme + Pinotex Base – applicera först ett lager Pinotex Base-grundfärg och behandla sedan ytan med 2 lager Pinotex Extreme-glasyr.

Pinotex Base – antiseptisk grundfärg som innehåller outplånliga tillsatser mot svamp, mögel och blå fläck. Pinotex Base tränger djupt in i träkonstruktionen och förbättrar skyddet mot biokorrosion. Primern förbättrar träytans kvalitet genom att utjämna absorptionsförmågan och säkerställa en jämn applicering av efterföljande lager av efterbehandlade impregneringsmedel.

Antiseptisk primer Pinotex Base är en del av beläggningssystemet för utomhusbruk och komplex applicering av primern med någon av Pinotex-finishimpregnering ger dubbelt aktivt skydd av trä.

bild 5 utvändig målning av bastutunnor och badtunnor av trä i trädgården

Dela det här inlägget


Du har just lagt den här produkten i varukorgen: