Test av uppvärmningshastighet av 1400 liter vatten med 2 vedkaminer 27kW och 35kW

pic vedkamin-badtunna-Baltresto-31

Test av uppvärmningshastighet av 1400 liter vatten med 2 vedkaminer 27kW och 35kW

Vi testar två populära modeller

зшс vedkamin-badtunna-Baltresto-21

1. Extern aluminium vedkamin 27kW

Detta är en mer kompakt, billigare och mindre effektiv modell.

Den saknar också möjlighet för att reglera luftflödet till kaminens förbränningskammare. Det finns en askgrops-eldstad av gjutjärn på en stålram i kaminen, och dess övre del har en infällbar skiljevägg av stål som ger en mer effektiv bränsleförbränning. Kaminens lucka är tillverkad av aluminium och har flera hål i nederdelen för att tillföra luft till ugnen.

pic vedkamin-badtunna-Baltresto-11

2. Extern aluminium vedkamin 35kW

Detta är en mer effektiv och funktionell modell. Det är möjligt att styra lufttillförseln till kaminen så att man lättare kan reglera vattentemperaturen i tunnan. Lufttillförseln regleras av handtaget på luckans nedre del, detta handtag kan användas för att öppna eller tillsluta hål, så att man kan stänga av eller pumpa in luft i kaminen under förbränningen. Det är till exempel lätt att hålla konstant vattentemperatur i tunnan under en längre tid om man lägger dit ved och stänger av lufttillförseln till kaminen. Veden brinner långsamt, men det räcker för att hålla vattnet i tunnan på samma jämna temperatur.

Kaminens övre del delas med hjälp av en vägg upp i två delar där vattnet cirkulerar, vilket ger en betydande ökningar av temperaturen på kaminens ytskikt, genom vilket värmen från de brända gaserna överförs till vattnet.

Tester av kaminer utförs utomhus vid samma yttre temperatur och under samma väderförhållanden. Den yttre temperaturen är +3 … + 5°C. Quattro 1400-liters badtunna användes som en testtunna, tillverkaren är Baltresto. Det var viktigt att använda samma sorts bränsle, nämligen torr ved med 14-18% fuktighet. Temperaturen kontrollerades med 15-30 minuters mellanrum efter att vattnet rörts om. Vattnet måste röras om eftersom temperaturskillnaden för vattnet längst ner och längst upp i tunnan kan skifta med upp till 5 grader. Under uppvärmningen täcktes tunnorna med ett isolerat lock med en tjocklek på 50 – 70 mm.

Några tips för hur man värmer upp en kamin effektivt och på rätt sätt:

  • använd torr ved från icke-klibbiga lövträd. Det lämpligaste bränslet är björkved med en tjocklek på 5-10 cm och en längd på 30-50 cm.
  • man måste placera veden så att luften kan flöda fritt underifrån och mellan stockarna, så de ska inte läggas i rak vinkel mot varandra och inte heller parallellt.
  • kaminen måste fyllas med ved upp till 2/3 av sin volym. Och denna mängd bör behållas under tiden som vattnet värms upp.
  • om du vill värma vattnet snabbare behöver du öppna hålen i luckan för att få lufttillförsel.

Det tog 2 timmar och 45 minuter att värma upp 1400 liter vatten från 14 till 40°C i aluminium vedkamin 27kW. Kamin 35kW värmde upp samma mängd vatten på 1 timme och 30 minuter.

Detta betyder att kamin 27kW värmde upp vattnet 80% långsammare än kamin 35kW.

pic vedkamin-badtunna-Baltresto-31

Dela det här inlägget


Du har just lagt den här produkten i varukorgen: