Hur förbereder man underlaget för bastutunnan?

pic Hur förbereder man underlaget för bastutunnan 6

Hur förbereder man underlaget för bastutunnan?

Den huvudsakliga avsikten med en grund är att höja upp bastutunnan från marken så att träbenen, som behandlats med antiseptiskt medel, inte drar åt sig någon fukt och därmed kan användas så länge som möjligt.

Tack vare bastutunnans låga vikt (från 500 till 1500 kg) krävs det ingen bärande grund för den – den viktigaste är att marken är så plan som möjligt! Minsta lilla ojämnhet på ytan kan innebära att dörrarna inte stänger tätt och att uppbyggnaden ändrar form eller lutar.

I den här artikeln ska vi ta en titt på några olika underlag för en utomhusbastu.

1. En löst underlag av sandgrus

pic Hur förbereder man underlaget för bastutunnan-1
 • Ett jordlager avlägsnas och därefter behöver marken komprimeras.
 • Området täcks därefter av fiberduk som hindrar gräset från att växa upp genom gruslagret.
 • Gropens kanter förstärks med brädor.
 • Sand- och grusblandningen tillreds av i proportionerna 1:1, grusfraktionen bör vara mellan 5 och 20 mm tjock.
 • Blandningen sprids ut i flera lager, varje lager måste vara fast och kompakt.

2. Betonggrund

 • Ett jordlager avlägsnas och området måste komprimeras.
 • Formen skapas så att området för betongen blir högre än marknivån
 • Fyllning av dräneringslager som därefter packas hårt, stegvis: det första lagret består av sand, det andra lagret av grus.
 • Armering läggs på grunden
 • Putsning

Området måste härdas i minst 20 dagar innan det är klart!

pic Hur förbereder man underlaget för bastutunnan-2

3. Installering av en bastutunna på stolpfundament

Denna grundkonstruktion består vanligtvis av stöd som är grävs ner i marken. Stöden monteras längs med utomhusbastuns yttre och vid fogarna som förbinder de inre bärande väggarna med skiljeväggar. Materialet för stolparna kan vara murtegel, trä, monolitisk betong, med mera.

Det sorts fundament som används för en bastutunna är ett grunt fundament. Många kunder väljer att sätta upp stolpar eller terrassbrädor på pelarna för att bilda en upphöjning.

pic Hur förbereder man underlaget för bastutunnan-3
 • Förberedelserna för området innefattar rengöring för att få bort skräp, borttagning av det översta jordlagret, utjämning och markering.
 • Hål måste borras enligt anordningen för sandunderlaget
 • Utforma ett sandunderlag – för bästa resultat blandas sanden med vatten och komprimeras noggrant för att bli tjockare.
 • Nedsättning av rör i hålen. När rören väl är på plats anpassas de till jämn höjd och stöttas med träpluggar mellan väggarna.
 • Betongen hälls ner i rören, lite i taget.

4. Grund på skruvpålar

En grund på skruvpålar kan göras på vilken mark som helst förutom där det är stenigt. En skruvpåle är ett metallrör som ytbehandlats med ett särskilt rostskyddsmedel. Pålens ena ände är spetsig och har blad. En påle skruvas ner i marken på samma sätt som en självgängande skruv – utan att orsaka skada på marken utan enbart genom att förstärka den då pålen tränger djupare ner i marken.

 • Pålar skruvas ner i marken med 1 till 3 meters mellanrum längs bastutunnans yttre och vid skärningspunkterna mellan de inre skiljeväggarna.
 • Skruvpålarna kapas av vid samma höjd för att skapa utrymme med fri ventilation.
 • Pålarna fästs fast med metall- eller träbjälkar

Den främsta fördelen med skruvpålar är att de kan tas upp och flyttas. Om du till exempel flyttar någon annanstans kan du ta med dig både grunden och bastutunnan och sedan montera upp alltsammans igen på den nya platsen.

pic Hur förbereder man underlaget för bastutunnan-4

5. Mobil bastu

pic Hur förbereder man underlaget för bastutunnan 5

Att ha din bastutunna monterad på ett släp innebär inte bara att du slipper vänta en längre tid på att få klart bygglov, utan du sparar även pengar på att du inte behöver bygga upp någon grund! Det här alternativet kan definitivt passa de som tycker om att ge sig ut och fiska och resa, och även de som har campingplatser och fritidsanläggningar.
Kom bara ihåg att vikten av bastutunnan vid den här sortens installering inte får överstiga den totala vikt som ditt fordon kan dra! Det behövs också extra stöd så att släpvagnen inte svajar när tunnan används.

Se till att installera din utomhusbastu korrekt och att att underhålla den på rätt sätt – då kommer den hålla för användning under lång tid framöver och bara ge dig glädje och hälsomässiga fördelar!

Dela det här inlägget


Du har just lagt den här produkten i varukorgen: